Dostluk Yükü 🤟🏼


“Dost” kelimesi sözlükte kendine birden fazla anlamda yer bulmuştur aslına bakarsanız. Örneğin sahibine sevgi gösteren bir hayvana da dost diyoruz, yıllardır “Köpekler insanın en iyi dostudur,” cümlesinde duyduğumuz gibi. Bir şeye ilgi duyan koruyan kimseleri de o şeyin dostu olarak niteliyoruz mesela;doğa dostu, kitap dostu gibi sıfatlarla anılan insanlarla da günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaşıyoruz. Bir erkek veya kadının evlilik dışı ilişki kurduğu kimselerin isimlendirilmesinde kullanıldığına da rastlarız bu kelimenin.

Ancak şimdi ben sadece “sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse” şeklindeki tanımıyla bahsedeceğim bu kelimeden. “Dost; acı söyleyen değildir acıyı tatlı söyleyebilendir,” demiş Mevlana. Yani dost sizi üzecek bir şey yapacak veya söyleyecek olsa bile bunu en olumlu şekilde, fazlaca kırıp dökmeden halletmeye çalışır. Eğer böyle biri karşınıza çıkmışsa ve hayatınızda yer etmişse kendine, dünyadaki en şanslı insanlardan birisiniz demektir. Zira sizi sizden iyi tanıyan, hareketlerinizi ve tepkilerini önceden hesap edip size tavsiyeler veren, maskelemeye çalıştığınız üzüntünüzü hemen anlayan, içten gelen gülüşlerinize aynı içtenlikle katılan ve yanınızda olmaya her an hazır bir gönüldaşınız vardır.

Her insanın hayatında bir an bile olsa ihtiyaç duyduğu, gerçekten yanında olduğunu hissedebileceği bir ses, bir nefes olarak tanımlayabileceğim dost kavramına uyan bir insan, dostunun güzel günlerinde yanında olan kalabalıktan ziyade zor günlerinde de kendini ortaya koyar. Her daim ağlayacak, yaslanacak bir omzun varlığını hissetmek size güç verir. Kendinizi sıkmadan, içinizden geldiği gibi kendinizi anlatabildiğiniz bir insanın varlığı da keza öyle. Bir çıkmazda, kötü bir durumun içinde hissettiğinizde de yanınızda bulacağınız ilk kişidir çoğu zaman dostunuz. Yine Mevlana’dan yapacağım bir alıntı, sanırım anlatmak istediklerime iyi bir tercüman olacaktır:“Dost sanma şanlı vaktinde dost olanı. Dost bil gamlı vaktinde elinden tutanı…”

Öyle ki dostluk, taşıması ağır bir yüktür aynı zamanda. Lakin insan sevdi mi bir insanı, bu ağır yük görünmez gözüne. Bu yüzdendir bir kimsenin birçok arkadaşının olabilmesine karşın sayılı dostunun olması.Onun için bu yükü taşımayı göze aldığınız, sizin için de bu zorluğu göze alabilecek insanlar hayatınızdan eksik olmasın. Dostluğunuz ve mutluluğunuz daim olsun!

Previous
Next Post »